ارتودنسی

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی دندان یک بخش از دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به ترتیب و موقعیت نامناسب دندان‌ها و فک‌ها می‌پردازد. این رشته از دندانپزشکی با استفاده از ایمپلنت‌ها، براکت‌ها، وایرها و سایر وسایل ارتودنسی، سعی در بهبود ترتیب و توازن دندان‌ها و فک‌ها دارد تا عملکرد بهتری را برای کارهای روزمره مانند جویدن، گام زدن و صحبت کردن فراهم کند.

ارتودنسی شامل چه درمان‌هاییست؟

متخصصان ارتودنسی از ارتودنسی دندان برای رفع گسترده‌ی مشکلات بیماران و مراجعین استفاده می‌کنند. این شامل:

– برطرف کردن فواصل بین دندان‌ها
– تراز کردن قسمت بالایی و نوک دندان‌ها
– رفع مشکل انحراف دائمی دندان‌ها
– بهبود گفتار و قابلیت جویدن
– بهبود سلامتی بلندمدت لثه‌ها و دندان‌ها
– جلوگیری از فرسایش یا آسیب دیدگی بیش از حد و طولانی‌مدت دندان‌ها
– درمان مشکلات مربوط به ترتیب یا هم‌صف بودن دندان‌ها
– درمان و رفع مشکلات مربوط به عدم تراز فک بالا و پایین

روش‌های درمانی مورد استفاده توسط متخصصان می‌تواند بهبود ظاهر و سلامت دندان‌ها را تضمین کند. این متخصصان برای دستیابی به اهداف مورد نظرشان از انواع مختلفی از روش‌ها و ابزارهای ارتودنسی استفاده می‌کنند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.

ارتودنسی دندان برای چه کسانی مناسب است؟

تمام افرادی که دارای نامنظمی و عدم هماهنگی دندان‌ها و فک و یا اصطلاحاً مال اکلوژن هستند، به درمان‌های ارتودنسی دندان نیاز دارند. اگر فک و دندان‌ها به درستی رشد نکنند و در موقعیت نرمال و طبیعی قرار نگیرند، شرایطی به نام مال اکلوژن را ایجاد می‌کنند. در مال اکلوژن، دندان‌ها کج می‌شوند و موقعیت نامناسبی به دست می‌آورند.

مال اکلوژن بیماری نیست و بر سلامت جسمی تأثیری ندارد. این وضعیت یک تغییر در موقعیت طبیعی دندان‌ها است. با این وجود، و هرچند که این وضعیت بیماری تلقی نمی‌شود، ممکن است روی ظاهر صورت و دندان‌ها تأثیر بگذارد و منجر به بروز احساساتی مثل خجالت زدگی، کاهش اعتماد به نفس و حتی افسردگی شود و یا روی توانایی خوردن غذا و گفتار نیز تأثیر بگذارد.

بهترین زمان برای ارتودنسی دندان

درمان ارتودنسی دندان در کودکان معمولاً از سن ۱۲ سالگی شروع می‌شود، یعنی درست زمانی که تمام دندان‌های شیری ریخته و دندان‌های دائمی سر از لثه درآورده اند. هر چند که نمی‌توان این سن را بهترین سن انجام درمان ارتودنسی نامید، اما یکی از بهترین زمان‌های ممکن است. در این بین استثناهایی وجود دارد. برای مثال، کودکانی که از مشکل شکاف لب یا کام رنج می‌برند، باید پیش از تکامل و توسعه دندان‌های دائمی خود تحت درمان قرار بگیرند.

درمان‌های ارتودنسی تنها مختص کودکان و نوجوانان نیست و غالباً در بزرگسالان نیز انجام می‌شود. بعد از سن بلوغ می‌توان در هر سنی این کار را انجام داد. اما باید توجه کرد که هرچه سن بالاتر می‌رود، معمولاً شانس درمان کمتر و طولانی‌تر می‌شود.

 
 

سوالات متدوال درباره ارتودنسی

درمان زودهنگام ارتودنسی در خیلی از موارد می‌تواند از درمان اساسی ارتودنسی در آینده جلوگیری کند. درمان زود هنگام، میتواند بیمار را از انجام جراحی یا مشکلات پیچیده‌تر دور کند. به عقیده بیشتر متخصصین اولین ویزیت کودک بهتر است در سن ۷ سالگی انجام شود.
در حین درمان ارتودنسی باید بهداشت دهان و دندان را بیشتری رعایت نمود طبق توصیه متخصص ارتودنسی زیرا مواد غذایی بین بریس‌ها و سیم‌ها گیر می‌کنند. بعد مصرف غذا از خمیردندان فلوراید و قبل از خواب از ژل فلوراید استفاده کنید. و همینطور از نخ دندان استفاده نمایید زیرا در پاک کردن غذاهای گیر افتاده بسیار موثر است.
امروزه با پیشرفت تکنیک های جدید دستگاهای مدرنی بوجود آمده اند مانند براکت های هم رنگ دندان ، ارتودنسی از پشت دندان ها، ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف. در مواردی که بیمار از ظاهر فلزی دستگاهای ارتودنسی ناراضی است می تواند از این روشها استفاده کند.
دستگاه متحرک حین درمان توسط بیمار قابل خارج شدن و جای‌گذاری است اما نوع ثابت را فقط ارتودنتیست می‌تواند جای‌گذاری کند و در پایان درمان از دهان خارج کند.
درمان صحیح ارتودنسی نیاز به نظم خاص و آماده‌سازی بیماران دارد. این آماده‌سازی شامل جرم‌گیری، ترمیم پوسیدگی‌ها، کشیدن دندان‌ها (در صورت نیاز) و آموزش بهداشت است. شرط اصلی درمان ارتودنسی موفق، همکاری بیمار و عمل به توصیه‌های دندان‌پزشک است. چون درمان ارتودنسی در مدت‌زمان نسبتا طولانی انجام می‌گیرد بنابراین علاقه و اشتیاق بیمار در به دست آوردن نتیجه‌ای خوب، تاثیرگذار است.